Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Aktaş ve Gürkan’dan Bozbey’e cevap

Alinur Aktaş, Ak Parti İl Başkanı Davut Gürkan ile birlikte yaptığı basın toplantısında Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Bozbey’in gündeme getirdiği iddiaları cevaplandırdı.

Haber Giriş Tarihi: 08.05.2024 15:52
Haber Güncellenme Tarihi: 08.05.2024 17:33
Kaynak: Haber Merkezi
chtmedya.com
Aktaş ve Gürkan’dan Bozbey’e cevap

Ak Parti Bursa İl Başkanı Davut Gürkan "Biz sayın başkanı çok iyi tanıyoruz önceki belediye döneminden, ama şimdi onu tüm Türkiye tanımaya başladı. Bozbey daha başkanlığının birinci ayında icraatlarıyla Bursa’nın adını ve itibarını karaladı" dedi. Gürkan ayrıca Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Bozbey’i hedef alıp "Birinci ayın sonunda havlu atan, bahaneler üretip seçim vaatlerini yerine getirmeyen bir büyükşehir başkanına Türkiye ilk kez şahit oluyor" diye konuştu.

Bursa Büyükşehir Belediyesi eski Başkanı Alinur Aktaş şahsına yapıldığını ve asılsız olduğunu belirttiği iddialara cevap vermek için Ak Parti Bursa İl Başkanlığında Davut Gürkan ile birlikte basın toplantısı düzenledi. Alinur Aktaş’tan önce söz alan Ak Parti Bursa İl Başkanı Davut Gürkan, "Biz isterdik ki güzel Bursa’mızın adı projelerle anılsın. Vatandaşa dokunacak işler, yatırımlarla anılsın. Bursa’mızın adı günlerdir; alışık olmadığımız adam kayırmacılığıyla liyakatsizlikle, aile belediyeciliği ile anılmaya başladı. Şunu net ifade etmemiz gerekiyor, aslında biz sayın Başkanı çok iyi tanıyoruz. Önceki belediye döneminden, ama şimdi onu tüm Türkiye tanımaya başladı. Bozbey daha başkanlığının birinci ayında icraatlarıyla Bursa’nın adını ve itibarını karaladı" dedi.

"Ne yazık ki Bursa Büyükşehir Beledyesi CHP tipi liyakat anlayışının sembolü haline geldi"
Bursa kamuoyunun Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Bozbey’in kendisinden seçim meydanlarında verdiği sözleri tutmasını beklediğini belirten Ak Parti Bursa İl Başkanı Davut Gürkan, "Maalesef Bozbey Türkiye’ye ilk defa namzet olan isimle aile belediyeciliği kurmanın telaşına düştü. 31 Mart seçimlerinden sonra CHP’li belediyelerde çok düzey üst düzey atamanın eş dost kontenjanından gerçekleştiğine yakından şahit olduk. Ne yazık ki Bursa Büyükşehir Beledyesi CHP tipi liyakat anlayışının sembolü haline geldi. Bir kaç haftadır süren eş dost akraba atamaları, sayın Bozbey’in öz yeğenini Burkent başkanı atamasıyla tüm Türkiye’nin gündemine düşmüş oldu. En başta bu atamayı savunmaya kalksa da bu işler hiç mi çalışmayacak diyerek pişkinliğini gösterse de geri adım atmak zorunda kaldı. Geri adım atarken bile doğru ifadeler kullanılmaması kendi yandaş medyasını bile isyan ettirir hale geldi. Sadece düşünme aşamasındaydı, neticelenmemişti diye gerçek olmayan beyan kullanıldı, kamuoyundan özrü bile çok görüp yalan söylemiş oldu. Sadece düşünmüştük dediği atamayı 4 mayıs günü Burkent yönetim kurulu toplantısında ortaya çıktığını biliyoruz. Aynı gün yeni yönetimi makamında kabul etti. Bursa ve Türkiye’ye gerçeği olmayan beyanda bulunmaya gerek yoktu. Özür dilemek zor olmasa gerek" dedi.

"Bozbey Büyükşehir Belediyesi’ni aile şirketi gibi yönettiği her adımda biz karşısında olacağız"
4 mayıs tarihinde yapılan atamanın yapıldığı toplantı tutanaklarını basın mensuplarına dağıtan Davut Gürkan sözlerine şu şekilde devam etti:

"4 Mayıs Cumartesi günü alınan yönetim kurulu kararı ile Furkan Bozbey’e 3.şahıslar lehine kefalette bulunmaya, kredi sözleşmeleri ile şirketi borç altına sokacak karşılıklı taahhüt yetkisi, şirketin mallarının ipotek ve satılmasına kadar bütün bu yetkiler verilmişken, bunlar olmadı diyerek gerçek olmayan beyanı kullanmak bir Büyükşehir Belediye Başkanı’na yakışmadı. Daire Başkanı olarak atadığınız baldızınız sayın Sezen Uğurlu’nun atamasından ne zaman vazgeçeceksiniz. Daire Başkanı olarak atadığınız milletvekili Kayıhan Pala’nın eşinden ne zaman vazgeçeceksiniz? Bursa Büyükşehir Belediye Meclis üyesi ve aynı zamanda Burfaş Yönetim Kurulu Başkanı yaptığımız Yalçın Işıkyıldız’ın eşi Dış İlişkiler Daire Başkanı atamasından ne zaman vazgeçeceksiniz? Mesele isimlerle sınırlı değil. Biz Büyükşehir Belediye Başkanı’nı iyi tanıyoruz. Nilüfer Belediyesi dönemindeki çok soru işaretli icraatlarından tanıyoruz. Sayın Bozbey Büyükşehir Belediyesi’ni aile şirketi gibi yönettiği her adımda biz karşısında olacağız."

Diğer büyükşehirlerinde belediye başkanlarının mal varlıklarını paylaştıkları halde Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Bozbey’in halen kamuoyuna mal varlığını açıklamadığını belirten Gürkan, "20 yıl belediye başkanlığı yapmış başka bir işi olmayan sayın Bozbey’in seçim döneminde paylaşmaktan imtina ettiği mal beyanı nedir? Seçilince paylaşır diye bekledik, Bozbey’in valilikle paylaştık dediği mal beyanını kamuoyu bekliyor. Gizlenecek saklanacak bir şeyiniz var mı diye sormak istemiyoruz. Bir an önce hem kendisi hem NİLVAK başkanı eşi ve yönetim kurulu üyelerinin mal beyanlarını bekliyoruz. Bu rezaletler ortaya çıkınca Bozbey bir basın açıklaması yaptı ancak bu toplantının suçluluk psikolojisi ile olduğunu biliyoruz" dedi.

"Cumhur İttifakı olarak biz destek vermeseydik Bozbey su indirimini meclisten geçiremezdi"
Cumhur İttifakının meclis çoğunluğunu elinde bulundurması dolayısıyla yapılan icraatları denetleme yetkisinin olduğuna dikkat çeken Gürkan, "Seçim sonuçları belli olduktan sonra, milletimiz mecliste büyük çoğunluğu bize verdi. Bu aynı zamanda bizim kontrol görevimiz olduğu, yapılan icraatları denetlememizle alakalı görevimiz var. Biz seçim sonuçları ilan edildikten sonra ilk beyanatta Bursa’nın hayrına her türlü kararı destekleyeceğimizi ve yardımcı olacağımızı söyledik. Ama daha ilk meclis üyesinde Cumhur İttifakı olarak vermiş olduğumuz bir onay vardı. Kendisinin seçim döneminde su indirimi ile ilgili bir söz vardı. Biz de hemşehrilerimizin faydasına olacağını düşündüğümüzden dolayı destek verdik. Cumhur İttifakı destek vermeseydi meclisten geçiremezdi. Cumhur ittifakına bir teşekkür beklediğimizi ifade etmek isterim" dedi.



"İşçinin emekçinin yanında her fırsatta olduğunu dile getiren bu zihniyet neden tazminattan rahatsız olur"
Belediye seçimlerinden önce bazı çalışanların tazminatları verilerek işten çıkarılmalarıyla ilgili konuşan Alinur Aktaş, "Tazminat ile işten çıkartılanlardan bahsediyor. Yakın çalışma ekibimin çalışmasının etik olmadığını düşünerek böyle bir karar aldık. Görevine son verdik. İşçinin emekçinin yanında her fırsatta olduğunu dile getiren bu zihniyet neden tazminattan rahatsız olur. Bu arkadaşlar fiilen görev yapan, görevlerini hakkıyla yerine getiren kişilerdir. Bankamatik memurları asla değillerdir. Eğer bu arkadaşlarımızın verilen haklarını da hak ettiklerinden fazlası olduğunu söylüyorsanız kamuoyuna açıklamalısınız. Devir teslim öncesi içeride işlemlerin sürdürüldüğünden bahisle gizli kapaklı işler algısı oluşturan şahsa işte halep işte arşın diyoruz. Yalın belediyecilik ortaya koyan ilk ve tek belediyeyiz. İsrafın önlenmesi ve kamu kaynaklarının en verimli kullanılması konusunda başarılar elde ettik. Bozbey dersine iyi çalışmamış. Alinur Aktaş’ı eleştirebilirsiniz. Eksikleri olabilir. Alinur Aktaş’ın en güçlü olduğu alan personel, mali yönetimdir. Bir çok ödüle layık görülmüştür. Elde ettiğimiz başarıları kamuoyu ile paylaştık. Şeffaf ve hesap verebilir hale önem verdik. Alinur Aktaş’a bu konudan yüklenmek size bir şey kazandırmaz" dedi.

"Batık belediyeden dem vuruyor. O zaman neden indirim yaptınız"
Mustafa Bozbey'in göreve geldikten sonra suya yaptığı yüzde 25'lik indirime de değinen Aktaş, "Suya yüzde 25 indirim vaat eden başkan ilk mecliste kararını aldı. Ak Parti meclis üyesi arkadaşlarımız il başkanımız ile destek verdik. 1 milyar liralık kredi için onay verildi. Batık belediyeden dem vuruyor. O zaman neden indirim yaptınız. Bu güzelliği bildiği için arkadaşlarımız buna evet dediler. Ulaşımda öğrenciye indirim ve 0-4 yaş refakatçılarına ücretsiz ulaşım kararını neden ilk mecliste almadınız? Göreve başlamasının üzerinden bir ay geçmesine rağmen hala belediye bütçesine hakim olamayan zat ile karşı karşıyayız. Sadece bilançolara bakarak bile 3 saatte belediyenin mali durumuna hakim olmak mümkün iken, 30 günde belediyenin mali durumuna hakim olamamış 6 ay muhabbeti yapan bir kişiden bahsediyoruz Basın toplantısında verdiği rakam ve bilgiler hatalı ve kasıtlı. Borç bin bin değil milyon milyon değil, milyar milyar artıyor diyor. Yaptıkları tek şey algı. Söylemleri ile bunu destekliyorlar" dedi.

Yazılımla, personel, araç, mali durum ve tüm detaylara bir ekrandan ulaşmak mümkün iken verilere ulaşmamak iş bilmezliktir. Yapılmak istenen tam bir algı yönetimidir diyen Aktaş, "Sosyal medyadan yapılan yorumlar öyle görülüyor ki başkanın kimyasını fazlasıyla bozmuş. Dünkü basın toplantısında kamuoyunun algısını olumsuz yönde etkilemeye çalışan Başkan Bozbey'in açıkladıklarının gerçeğini açıklıyorum. 2024 tahmini bütçeyle alakalı Bursa Büyükşehir Belediyesi’nin 20 milyar, BUSKİ’nin 11 milyar 700, BURULAŞ 8 milyar ve diğer şirketlerle Toplam 47 milyar 900 milyon liralık bütçe öngörüldüğünü ifade etmek istiyorum. Mustafa Bozbey gerçek dışı rakamlar ortaya koymuştur. BESAŞ’ın genel müdürünün görevine son verdiler. Genel kurulda teşekkür ettiler. 46 milyon lira ile kasayı devretti. Bu borçları nasıl buluyorlar. Hayret ediyorum. Bilançonun bir kısmına bakıp bir kısmına bakmazsanız. Mali müşavir olmayabilirsiniz ama çalıştığınız ekip arkadaşlarınıza sorarsanız anlatırlar. BURFAŞ'ın 73 milyon borcu var. BURFAŞ'ın 180 milyon lira belediyeden alacağı var. BİNTED'in 971 milyon borcu gözüküyor. Bu yalan 629 milyon lira. SSK ve diğer borçlarla alakalı. BİNTED’in büyükşehirden 522 milyon alacağı var. 971 milyon borcu gözüken BİNTED büyükşehirden alacaklı. Tarım AŞ ile ilgili 418 milyon borçtan bahsetmiş. Tarım AŞ’nin 447 milyon büyükşehirden alacağı var. Bu borç büyükşehirde gözüküyor. Kıymetli kardeşlerim Tarım AŞ büyükşehirin tüm yeşil alanlarına bakan kuruluş. İstanbul’da Ağaç AŞ yıllardır bu işi yapıyor. Bölgedeki tüm fidancıları da tüm çiçekçileri de harekete geçirmiş kuruluş. İleride yapacakları olumsuz operasyonlara zemin hazırlamak adına Tarım AŞ’ye ithamlarda bulunuyorlar. BURULAŞ 2 milyar 755 bin borç gösterilmiş. BURULAŞ'ın büyükşehir tarafından desteklendiğini söylemiştim. Büyükşehirden verilen paraları borç hanesinde gösteriyorlar. Büyükşehirin alacak hanesinde gözükmüyor. 1 milyar şişirmişler. Alacak ve borçlar toplandığında 8 şirkette 1 milyar 590 milyon olduğunu ve işleyişin sıkıntılı olmadığını ifade etmek istiyorum" dedi.

Belediyenin borcu ne kadar?
Sadece büyükşehir bütçesiyle ilgili 7.1 milyar lira borç olduğunu söyledim. BUSKİ ve iştiraklerin ve tamamının borcu gibi bir söylem ifade etmedim. 2024 yılı itibariyle borçlar ortada. Ayrıca 2017 yılında 4.67 olan Euro’nun 2024 senesinde 34 lira olduğunu ifade etmek istiyorum. Bu arkadaşınız hiç bir müteahhide ödeme yapmıyor. BESAŞ'a ve diğer şirketlere ürünler geliyor. Borçlar birikiyor. Üzerine koyulacak. Ben 31 Mart itibariyle borcu bıraktım. 3 Nisan Emirsultan iftar çadırındaydım. 4 nisanda şehirden ayrıldım. Maaşlarla alakalı polemik konusu yaptı, maaşlar bırakıldığı gibi 200 milyon TL kasada para bırakıldı. 237 milyon 500 Euro olarak devraldığım borç o günkü TL olarak 1 milyar 109 milyon lira idi. Ağlamadım. Ekibimiz ve il başkanımızla kafa kafaya verdim. BUSKİ ile alakalı İnegöl, Karacabey ve Mustafakemalpaşa’da su kanalizasyonla ilgili 150 milyon Euro’luk kredi, 2023’ün ikinci yarısında başlayan Çınarcık Barajı’nın faturaları 3 Nisan itibariyle işlenmiş. Onun da 1,5 milyarı bunun içerisinde olmak kaydıyla, Büyükorhan’ın Mazlumlarına kadar 70 yıllık susuz köyleri suya kavuşturduk. BUSKİ’de toplam borcumuz 9 milyar 880 milyon. O gün devraldığımda bütçenin 1,37 katı olan borcun bugün bütçenin 0,44 katı olduğunu tekraren ifade etmek istiyorum. BUSKİ’de bütçenin 1,19 katı olan borcun tarihi yatırımlara rağmen 0,85 katı olduğunu tekraren ifade etmek istiyorum. Bu adam rakamlara hakim değil. Vallahi çok üzülüyorum. 45 bin lira geliri olan bir kişinin 20 bin lira borcu var diye düşünün. Yalnız bu borç 15 aya yayılmış. Büyükşehir’in borçları 2034’e kadar, BUSKİ’nin borçları 2048’e kadar. Ortalama 15 yıl aldık. Bu borçları 15 ay vadeye böldüğünüzde 1500 lira borç düşer" dedi.


"Türkiye’de böyle bir büyükşehir bütçesi bulmanız mümkün değil"
Borç 7 milyardan 25 milyara çıkıyor algısının etik dışı olduğuna dikkat çeken Alinur Aktaş, "47 milyar 900 milyon bütçesi olan belediyenin şirketlerle 20 milyar 224 milyon borcu var. Buna da baktığınızda sadece yüzde 41, tüm bütçelerin yüzde 41’lik kısmına tekabül eder ki, devraldığımızda bütçenin 1,37 katıyken üçte biri düştüğü ortada. Bu tablo yeni hizmetlere engel olabilir mi? Birileri önümüzdeki dönem başarısızlıklara karşı asılsız iddialarda bulunuyor. Bursa Büyükşehir Beldeyesi’nin BUSKU ve tüm şirketlerinde 4 milyar liralık satışa hazır gayrimenkulu var. Büyükşehir ve BUSKİ’nin 2 milyar liralık alacağı var. 6 milyar lirayı 20 milyardan düşerseniz 14 milyara düşer. Algı şu; bütçe 45 milyar, evet bu bir yıllık bütçe. 47 milyar 900 milyon. Sizin borcunuz 2048’lere kadar dayanan bir borç. Başkana bir soru sormak istiyorum. 2019 yılında Nilüfer belediye başkanlığını devrederken bütçen ne kadardı, ne kadarlık borçla teslim ettin. Çık burada paylaş. Var mı yüreğin. Asla yok" diye konuştu. Mustafa Bozbey'in nereye gitti bu paralar? diyerek gerçeği yansıtmayan rakamlar üzerinden tamamen algı oluşturmak istediğini aktaran Alinur Aktaş, "Uluslararası bağımsız tomtoma göre trafik 5. sıradan 9. sıraya gerilemiş. Görev sürem boyunca 136 akıllı kavşak, 25 köprü, 10 kilometre raylı sistem, T2 hattı. Taşıma kapasitesinde yüzde 60 artış. Sinyalizasyon optimizasyon 12 milyon Euroluk yatırım, 12 bin konut kentsel dönüşüm, 3,2 milyon yeşil alan, 4 millet bahçesi, 20 park, Doğu atık entegre tesisi, 6 yenilenebilir enerji, 5 büyük mesire 16 gençlik merkezi, 45 hizmet tesisi ve mahalle konağı, 33 kreş ana kucağı merkezi 45 spor tesisi, İlçelerimize kültür merkezi ve pazar alanları, Hanlar ve Çarşıbaşı Projesi, Sahil ve kıyı düzenlemeleri 5 bin kilometre altyapı çalışması, 3 bin 400 kilometre asfalt, 8 milyon fide ve fidan desteği 34 atık su arıtma tesisi, 24 içme suyu tesisi ve bir çok projeyi hayata geçirme gururunu cenabı hak bana yaşattı. Bozbey'in 2019 yılında nasıl bir Nilüfer devrettiğini tüm kamuoyu biliyor. Tüm dezenformasyona rağmen hak ediş ve maaşları ödeyen belediyeyi devrettim. Mudanya ve Nilüfer'in maaş ödeme konusunda ne olduğunu sağır sultan duydu" dedi.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.